איך זהביקורת ניידיםמחשביםמחשבים ניידים

מגמה מתחדשת: Lenovo Yoga C640 – המחשב הראשון בסדרה שמיועד באמת לאלו שעובדים יותר מחוץ למשרד

במשפחת מחשבי ה-Yoga של לנובו (Lenovo) יש בדרך כלל בסיסי אחד, מעבר לזה שכולם הם מחשבים הפיכים כמובן. הכלל הזה אומר שאם אתה שם זה לצד זה מחשב מאותה תת-משפחה, המחשב עם המספר הגבוה יותר יהיה טוב יותר מבחינת תצורה. לדוגמה Yoga C740 – שהסקירה עליו ב-'איך זה?' הייתה הראשונה בארץ ואחת הראשונות בעולם אם לא הראשונה בכלל – בהשוואה ל-Yoga C730. אבל הנה מגיע מחשב שנושא את שם הדגם Yoga C640 ושובר פתאום מוסכמות.

ולמה ומדוע הוא שובר מוסכמות? כי קודם כל, רחמנא ליצלן, הוא מגיע מסדרה 'זוגית' בעוד שלנובו בדרך כלל השתמשה ב-9xx, ב-7xx ובשנה שעברה התחילה גם להכניס את 5xx לתמונה כמחשבי Yoga לשוק המיינסטרים – כדוגמת ה-Yoga 530. ויותר מכך, בשנה שעברה, כשהוא היה עוד 630, הוא היה מחשב Windragon שמבוסס על מעבד של קוואלקום (Qualcoom). והנה, כך פתאום, הוא צץ לו הפעם עם מעבד של אינטל (Intel) ועושה את העניינים ללא ממש ברורים קצת יותר.

טוב אולי שובר מוסכמות זה קצת יותר מדי הגזמה, אבל כשלוקחים בחשבון גם את המראה החיצוני של Yoga C640 ואת הדמיון המוחלט כמעט שלו ל-Yoga C740 המוזכר לעיל, קצת קשה להבין מה בדיוק קורה פה.

על פניו נראה שהסיבה היחידה לקיומו של ה-Yoga C640 היא שבלנובו חיפשו פשוט סדרה שתציע את אותו ה-Yoga לשוק הביניים שלה רק עם מידות קטנות יותר. ולמראית עין גודל המסך, עם נגזרת המשקל הנמוך יותר, הוא כמעט אך ורק ההבדל בין השניים. כמעט, לא לחלוטין כמו שמגלים תמיד אחרי שנכנסים קצת אל מתחת למכסה של הקומקום.

Yoga C640 והטיול הבלתי נמנע מסביבו

Lenovo YogaC640 Axis Left

כפי שנכתב לעיל אי אפשר שלא לראות את הדמיון המוחלט בין שני שני המחשבים. קחו לדוגמה את שני הצירים שמחזיקים את המסך במקומו ועושים את העבודה היטב. הם מאפשרים בעצם לעצור את המסך בכל נקודה שהיא בסיור ה-360 מעלות שלו עד למצב הטאבלט של סדרת ה-Yoga, ובכל מצב כזה הוא יעמוד ביציבות כל עוד לא נוגעים בו בכוונה או שלא.

קחו לדוגמה גם את שני פסי הרמקולים משני צידי המקלדת. לא ספרתי את החרירים אבל יש לי הרגשה שמדובר בדיוק באותה כמות. גם המקלדת ומשטח השליטה נראים בדיוק אותו דבר, וגם… לא זהו. כמו שכתבתי לעיל לפעמים חייבים לבדוק את הקומקום ממש מקרוב כדי להבין.

אז קודם כל בעוד ה-C740 מציע מסכי 14 ו-15 אינץ' ה-Yoga C640 מציע גודל אחד שנחשב לגודל הסטנדרטי עבור מחשבים שמניידים אותם יותר מאחרים והוא 13.3 אינץ'. אם תרצו זו כבר סיבה אחת להפוך אותו לתת סדרה נפרדת. הדגם שהגיע לבדיקה צויד במסך ברזולוציית 1920×1080 פיקסלים בבהירות של 300 ניט, כמו זו שבאח הגדול יותר, אבל אפשר לבחור אותו גם בבהירות של 400 ניט וזה עוד משהו הגיוני עבור אלו שמסתובבים יותר עם המחשב מחוץ למשרד כי יש סיכוי טוב יותר שהם יצטרכו להתמודד עם אור שמש.

יש הבדלים גם בחיבורים. בצד שמאל במקום שני חיבורי USB Type-C 3.1 Gen1 שאחד מהם משמש לצורך הטענת המחשב, וגם חיבור מיקרופון/אוזניות משולב, ב-Yoga C640 יש חיבור למטען 'רגיל', מחבר USB Type-A 3.1 Gen1 ולצידם חיבור האודיו המשולב. מצד שני במקום כפתור הפעלה ומחבר USB Type-A וגומר, יש כפתור הפעלה שלצידו שני מחברים אחד Type-A ואחד Type-C.

ובקצה יש עוד משהו שבעצם מבדיל עוד יותר את ה-Yoga C640 מאחיו וחברו הגדול יותר: מגירה להכנסת כרטיס סים תומך LTE. כנראה שאין משהו שמסמן מחשב ככזה שמיועד למה שמוגדר כ-'לוחמי דרכים' יותר מאשר אפשרות להפוך אותו לסוג של טלפון וכדי להבטיח את הקישוריות שלו מכל מקום.

מה בתצורה הטכנית של Yoga C640?

ה-Yoga C640 הגיע לבדיקה בגרסת ה-Core i7 מרובעת הליבות שלו, כשלמרב ידיעתי הוא נמכר גם עם Core i5 בתצורה של 4 ליבות פיזיות. כך או כך, מכיוון שמדובר במעבד Comet Lake-U אין הרבה אפשרויות בחירה וזהו ה-Core i7-10510U שמציע תמיכה בעבודה בריבוי נימים במהירות בסיסית של 1.8 גיגה-הרץ ומהירות טורבו מרבית לליבה אחת שיכולה להגיע ל-4.90 גיגה-הרץ, וזה כשהוא עובד במעטפת צריכת הכוח המוגדרת כברירת מחדל עבור מעבדים אלו שהיא 15 וואט. זה לא אומר ש-Yoga C640 הוא מחשב שאינו מתחמם בכלל. כשעומסי העבודה המוטלים עליו מתחילים לעלות, החלק התחתון שלו מתחיל להתחמם קצת יותר אולי מהרצוי ואפילו אפשר לשמוע למשך כמה שניות את המאוורר נכנס לעבודה מאומצת. אבל בדרך כלל לא מגיעים לשם, אלא אולי אחרי שעות ארוכות של עבודה ו/או כאמור בהטלת עומס עבודה קשה.

השבב הגרפי הוא השבב המובנה במעבד, ובמקרה המסוים הזה HD Graphics 620. זה כמובן פוסל אותו מראש להיות מחשב משחקים, אבל עם ייעוד ליוצרי תוכן, כנראה שזה לא ממש משנה.

כמו בדורות הקודמים של מעבדי ה-Core של אינטל, ויותר במחשבים הדקים והקלים של השוק, בסופו של דבר כל החברות משתמשות פחות או יותר באותם מעבדים. זה נכון עוד יותר בתוך החברה עצמה ועם הכמות המוגבלת של מעבדי הדור העשירי שקיימת בהיבט של דגמים. התוצאה היא שבסופו של דבר ה-Yoga C640, מבחינת תצורה טכנית בסיסית, מזכיר את Yoga C740 לא רק במראה. כמו אחיו הגדול יותר הוא מגיע גם כן עם 16 גיגה-בייט זיכרון DDR4-2666, ויש לו כרטיס SSD שבמקרה המסוים הזה הוא מבית טושיבה (Toshiba) ונפחו 512 גיגה-בייט.

מעבר לכך מציע המחשב המסוים הזה מבית לנובו תמיכה ב-WiFi 6, בבלוטות' 5.0, וכמוזכר לעיל, אפשרות לשלב סים דור רביעי (LTE) כדי לאפשר עבודה עמו מכל מקום ובכל עת. לא משנה אם יש בסביבה אפשרות חיבור לרשת אלחוטית או לא, תמיד אפשר להישאר מקושרים למשרד.

ויש עוד דבר קטן. המקלדות של סדרת ה-Yoga לא יכולות להתמודד באיכות השולחנית כמעט של מחשבי ה-ThinkPad ובלנובו מקפידים לשמור על הפער הזה. עם זאת, המקלדת של ה-Yoga C640 מציעה טווח תנועה מעט גדול יותר מהמקלדות שהוצעו עד היום בסדרה, וההרגשה בזמן ההקלדה פשוט נהדרת.

תכונות נוספות

כפי שהוזכר לעיל אחד האלמנטים הבולטים שמסתכלים מקדימה אל המסך הוא שני הרמקולים שנמצאים משני צידי המקלדת, וכן, כמו ב-Yoga C740. מערכת השמע הזו מבוססת על טכנולוגיית Dolby Audio שאמורה לשפר גם את השמע בעת חיבור אוזניות. יש גם מערך מיקרופונים רגישים כדי לשפר את איכות קליטת הדיבור ולסנן רעשי רקע ככל האפשר. זה בהחלט מספיק כדי לבצע שיחות וידאו, אבל Yoga C640 אינו מצטיין בתחום אלא רק בסדר. הרמקולים סבירים ולא יותר, והם לא יספקו אודיופילים.

מבחינת אבטחה מוצאים במחשב הזה את חיישן טביעות האצבע שממוקם במקום הצפוי כל כך במחשביה של לנובו, לפחות לאחרונה, בדיוק מצד ימין מתחת לקצה מקלדת. בדיוק כמו בכל מחשבי ה-Yoga בהם כבר שולבה האפשרות הזו, היא עובדת היטב ומשמשת פתרון למי שרוצה להשתמש ב-Windows Hello במקום בססמה כדי להיכנס לחלונות.

אמצעי אבטחה נוסף ששולב במחשב הוא TrueBlock תריס המצלמה הקנייני שמאפשר, אחרי שמזהים את הקצה שלו, לכסות את מצלמת ה-HD כשהיא אינה בשימוש כדי למנוע חדירה אפשרית לפרטיות אם האקר יצליח להשתלט על המצלמה.

המחשב מציע עובי מרבי של 16.9 מ"מ מאחור ומשקל של 1.25 קילוגרם, וזה בהחלט מה שלפחות מצפים לו במחשב מודרני שמוגדר כקל ודק בסופו של דבר אם כי הוא קצת יותר עבה מהצל שמלווה אותנו לכל אורך הסקירה, ה-Yoga C740, שעוביו 14.9 מ"מ ושוקל רק קצת יותר עם 1.4 ק"ג. למה? התשובה מיד בתחילת הפסקה הבאה.

זמן עבודה, ביצועים ושאר מבחנים

בדיקת זמן העבודה של Yoga C640 והיא מרשימה למדי

באחת הסקירות שערכתי בחודשים האחרונים, ולצערי לא הספקתי ליישם גם עבור 'החתול הטכני' (אם כי אולי לצורך התיעוד זה יקרה בעתיד הקרוב), פגשתי את Lifebook U939X של פוג'יטסו (Fujitsu) שהדבר שהכי הרשים בו מעבר למשקל שלו, זה זמן העבודה שהוא קיבל במבדק ה-PC Mark 8 שלי. הוא משך את הסוללה עד 6:37 שעות מרשימות מאוד. מאז כתר המשקל עבר ל-Portege X30L-G של דיינבוק (Dynabook), ולצידם ה-Yoga C740 הגיע לבדיקה עם סוללה מקשימה בנפח של 61 וואט-שעה. מישהו כבר אמר מקודם 'לוחמי דרכים'? אז אמנם הוא לא הגיע בבדיקה לרמה של ה-U939X אבל גם זמן עבודה של 5:16 שעות בבדיקה הזו הינו בגדר מרשים למדי ולמעשה מבטיח יום עבודה וחצי אם לא מאמצים יותר מדי את המחשב, בוודאי לא בסגנון של הבדיקה המסוימת הזו.

מבחני הביצועים, באופן לא מפתיע, הביאו תוצאות קרובות יחסית לאלו שהופקו במבחנים של המחשבים האחרים שכבר בדקתי עם המעבד Core i7-10510U, וטובות יותר מכל מחשב עם מעבד דור שמיני ממשפחת ה-U. עם זאת היו שינויים קלים פה ושם בהשוואה ל-C740, אבל כאמור זה די צפוי כי מדובר בממוצע של הרצות. לדוגמה בבדיקה של Cinebrnch r20 הוציא ה-Yoga C640 תוצאות של 451 נקודות לליבה אחת ו-1,435 בבדיקה בריבוי ליבות, עם יחס מכפיל של 3.18, וזאת מול 430/1,564 עם מכפיל 3.64 במקרה של חברו.

לעומת זאת בבדיקה הבסיסית של PCMark 10 התוצאה אליה הגיע, 4,208 נקודות, הייתה טובה באחוזים ניכרים מזו של חברו/יריבו שהגיע ל-3,502 והיא גם הרבה יותר מובהקת לציון מעבר בין הדורות של מעבדי האינטל – וכזכור, במקרה של מעבדי משפחת ה-U, זו קפיצה מדור 8 לדור 10.

עד כמה המחשבים כמעט זהים בתצורה, ובסופו של דבר ביום יום גם בביצועים שלהם – להוציא זמן העבודה – אפשר היה לראות במבחן Valley הגרפי של Unigine. אמנם Yoga C640 הגיע לקצב פריימים/לשנייה מרבי קצת מהיר יותר, וקצב מינימלי קצת נמוך יותר, אבל בממוצע הציון היה בדיוק אותו דבר, 618 נקודות, וגם הקצב הממוצע של פריימים/לשנייה היה זהה ועמד על 14.8. כך או כך, כמו שנאמר כבר מוקדם יותר, זה ממש לא מחשב למשחקים שדורשים ביצועים – ובכל מקרה, כמחשב שעיקר שימושו אמור להיות בתנועה,למי יש סבלנות ליותר מאשר משחקי קזו'אל פה ושם?

גזר הדין של Yoga C640

Lenovo YogaC640 Tent Mode

מדובר במחשב שבסופו של דבר מטשטש מאוד את הגבולות בין מחשב לשימושים ביתיים/משרדיים יותר, לבין מחשב שאנשים שיוצאים לעבודה מחוץ למשרד שלו – ואם תסכימו עם לנובו או לא, כנראה שזה היה ראוי עבורה להגדיר תת משפחה חדשה, או בעצם להחזיר אותו לידי אינטל עם מעבדי ה-Core מהדור העשירי שלה.

הוא מביא אל השולחן את כל מה שכבר מוכר היטב מהמחשבים הרבים שעברו בסדרת ה-Yoga, עם מסך מגע מצוין, מקלדת טובה מאוד, משטח שליטה גדול ומספק, וצירים מספיק חזקים כדי להשתמש בו בכל מצב שחושבים עליו בין טאבלט למחשב אולטרה-בוק רגיל. ואז הוא מוסיף את שני הדברים החשובים למי ששוהה רחוק משקע בדרכים: זמן עבודה טוב גם אם לא מצוין ואפשרות לשילוב סים LTE כדי לשמור על קישוריות לאורך כל הדרך, ובכל דרך – אלא אם מצליחים להגיע אל אותם מקומות בארץ בהם באמת אין שום דרך.

ה-Yoga C640, למרות ההנחה הראשונית, כלל ועיקר אינו מחשב ביניים. זהו מחשב פרמיום שמביא בדיוק את היכולות של סדרת ה-Yoga 7xx רק, כאמור, עם מסך קטן יותר, משקל קטן יותר, ויותר ניידות.

הוא גם לא זול במיוחד, למרות שהוא מתמודד היטב עם המחירים של מחשבים דומים לו. המחיר הרשמי שלו עבור התצורה בה הגיע לבדיקה עומד על 6,190 שקלים, למרות שעד סוף החודש אפשר למצוא אותו בכ-500 שקלים פחות במבצעים שונים, כמו כאן לדוגמה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *