איך זהביקורת מחשביםמחשבים

קל תנועה: Dynabook Portege X30L-G – קל משקל, לא קל ביצועים, פתרון חביב לאנשי עסקים בתנועה

אחד המשפטים שאני מוצא את עצמי כותב לא אחת על המחשבים של דיינבוק (Dynabook), או טושיבה (Toshiba) לשעבר, זה שהם ייצרו מחשבי אולטרה-בוק עוד לפני שבאינטל (Intel) בכלל המציאו את הקטגוריה הזו. טוב זה אינו נכון באופן גורף לכל מחשבי החברה אלא יותר לסדרת ה-Portege, עוד מימי ה-R860 שהיה אחד הראשונים ששם דגש על מה שכונה גם מחשבי Thin and Light ('קל ודק'). המחשב שנמצא בלב הסקירה הזו, Portege X30L-G, הוא מייצג יוצא מן הכלל של התופעה הזו לאורך השנים, והוא גם לוקח אותה לרמה חדשה.

כי יותר מזה שהוא דק, Portege X30L-G הוא קל. 870 גרם בלבד משקלו וצריך להחזיק אותו ביד כדי להבין כמה זה קל. אחת הבדיחות הפרטיות של החברה הוא שבתערוכת CES 2020 האחרונה, בה הוא הוכרז, דרשו כולם מהנציג במקום שיראה שהוא עובד וזה לא סתם פלסטיק ריק ובגלל זה הוא כל כך קל. פחות מחודש אחרי אני שמח לספר לכם שהוא עובד היטב.

עם מידות של 308.8×211.6×17.9 מ"מ זהו גם אחד המחשבים הקטנים ביותר שייצרה החברה אי פעם, וזה בולט במיוחד שמניחים אותו לצד מחשבי Portege אחרים. כמו רוב החברות כיום בשוק, גם בדיינבוק צמצמו שוליים, חתכו בפלסטיק מסביב למקלדת, הקטינו לוח אם ומה שאפשר כדי לצמצם גזרות וזה כמובן גם עזר להם להציע את מה שהם מגדירים כמחשב עם מסך ה-13.3 אינץ' הכי קל בעולם. ואם לא הייתי קצת קטנוני, ולמה לא בעצם, עוד יש קצת מאין להוריד – אז צפו לבאות.

ועוד התייחסות אחת לדיינבוק לפי שתשומת הלב מועברת באופן מוחלט ל-Portege X30L-G. כ-80% ממניות החברה שייכות כיום לשארפ (Sharp) שמביאה אל השולחן בעיקר את מסכי ה-IGZO הנהדרים שלה. 20% נותרו בידי טושיבה. אבל גם לשארפ יש חברת אם, וקוראים לה פוקסקון (Foxconn). מה זה בדיוק אומר? תוכלו אם תרצו לקרוא גם את הראיון שעשיתי עם מנהל המכירות של החברה בארץ עבור אתר האח 'החתול הטכני'.

אבל זהו, יצאתי לדרך.

התצורה של Portege X30L-G

כמו רוב היצרניות בתחום המחשבים הניידים גם דיינבוק מציעה את המחשבים שלה במגוון תצורות חומרה שונות, וכמעט כל היבט ניתן לבחירה. Portege X30L-G אינו שונה. לדוגמה, המסך של המחשב תמיד יהיה במקרה המסוים הזה בגודל של 13.3 אינץ' אבל מי שרוצה לחסוך יכול לבחור אותו ברזולוציה נמוכה של 1366×768 פיקסלים בבהירות של 200 ניט בלבד. התצורה הרגילה היא 1920×1080 פיקסלים בבהירות של 300 ניט, אבל יש גם תצורה – זו שגם הגיעה לבדיקה לצורך הסקירה הזו – שמתאימה מאוד למה שמכנים בשוק 'לוחמי דרכים', אלו שנמצאים ברמת רוב היום מחוץ למשרד, אלו שבאמת מנצלים כל הזדמנות לפתוח את המסך ולעבוד תצורה זו מציעה רזולוציה זהה לרגילה אבל בבהירות גבוהה של 470 ניט שמאפשרת לעבוד גם באור שמש חזק למדי. בכל מקרה מדובר במסך מאט כך שאין השתקפויות מיותרות, ובכל מקרה, הדגם המסוים הזה הוא מחשב נייד 'רגיל', אם אפשר להשתמש במונח הזה, מכיוון שהוא אינו הפיך/נתיק והמסך שלו אינו תומך במגע. את המגע בינתיים השאירו ל-Portege X30T-E-109 עם המסך הנתיק.

דיינבוק מציעה את המחשב עם מעבדי ה-Core מהוד העשירי של אינטל (Intel), ובאופן לא מפציע מדובר במעבדי משפחת ה-U, ובאופן לא מפתיע שני מדובר במעבדי Comet Lake המיוצרים בליתוגרפיה של 14 ננו-מטר. המחשב מוצע עם מעבדי i3 עד i7 עם שש ליבות.

המחשב הגיע לבדיקה עם מעבד הביניים Core i5-10210U שהוא מעבד עם ארבע ליבות פיזיות שתומכות בעבודה בריבוי נימים במהירות בסיסי של 1.6 גיגה-הרץ ומהירות טורבו מרבית של 4.2 גיגה-הרץ. הוא מגיע 6 מגה-בייט זיכרון מטמון, וכמו כל מעבד ה-U בשנים אחרונות הוא עובד במעטפת כוח של 15 וואט, אבל מדובר במעטפת שניתנת במידה מסוימת לשינוי מעלה ומטה – אפשר להוריד את הצריכה ל-10 וואט אך המהירות הבסיסית של המעבד תרד עד 800 מגה-הרץ. מצד שני אפשר להגדיל את ה-TDP ל-25 וואט ואז המהירות תעלה עד לכדי 2.1 גיגה-הרץ.

השבב בגרפי בסיסי, Intel UHD Graphics, והוא פועל במהירות רגילה של 300 מגה-הרץ ומהירות מוגברת של 1.1 גיגה-הרץ, והוא מבוסס על 24 יחידות ביצוע, כפי שבאינטל מכנים זאת. תמיכת ב-PCIe היא עד דור 3.0, ויש גם תמיכה בהאצה באמצעות Turbo Boost Technology 2.0.

מבחינת זיכרון תומך Core i5-10210U ב-64 גיגה-בייט לכל היותר מסוג DDR4-2666 או LPDDR3-2133, ובהיבט הזה Portege X30L-G קצת מאכזב, לפחות הדגם שהגיע לבדיקה, מכיוון שהוא צויד רק ב-8 גיגה-בייט זיכרון DDR4 שמולחמים ללוח ויש עוד חריץ הרחבה יחיד בו ניתן לשלב עוד 16 גיגה-בייט, כך שפוטנציאל המימוש רחוק מאוד. זה לא ממש מפריע לרוב התפעולים ההכרחיים במחשב עסקי, אבל מי שלדוגמה מכין מצגות רבות ומורכבות כנראה שיזדקק לתוספת זיכרון.

מבחינת אחסון ניתן לבחור בכונן SSD בנפח של עד 512 גיגה-בייט, כרטיס PCIe בנפח דומה או כרטיס PCIe בנפח כפול עם תמיכה בזיכרון ה-Optane של אינטל. יש גם תמיכה ב-WiFi 6 ובבלוטות' 5.0 די כצפוי במחשב המבוסס על מעבד Comet Lake.

Portege X30L-G

האלמנטים הנוספים של Portege X30L-G

אחד האלמנטים שצריך לציין לטובת Portege X30L-G, גם אם הוא לא ייחודי בהיבט הזה, הוא שלמרות משקלו ולמרות צמצום הגודל המשמעותי שלו לעומת המחשבים האחרים במשפחה שלו, אין צמצום ביציאות שהוא מצויד בהן, לפחות לא כזה שמורגש.

מצד שמאל יש יציאות USB Type-C 3.2 Gen 1 – למעשה USB 3.0 – שתומכת באפשרות לחבר מסך נוסף או להטעין את המחשב במקרה הצורך במטען של טלפון עם הוא מספיק חזק, ולצידה יש יציאת HDMI בגודל מלא וכן חריץ לכרטיסי זיכרון בגודל microSD. בין לבין מוצאים את מחבר ה-3.5 מ"מ לחיבור אוזניות/מיקרופון וכן את חיבור המטען הרגיל שמגיע באריזת המחשב. בצד ימין יש עוד שתי יציאות USB 3.2 Gen 1 אבל Type A כשאחת מהן ניתנת להגדרה לבצע הטענה גם בעת שהמחשב ישן. מעבר לכך נמצא שם גם מחבר רשת מקומית בגודל מלא.

Portege X30L-G מציע כמובן גם מספר תכונות שקשורות להיבט האבטחה. כך למשל אפשר לראות בתוך משטח השליטה את חיישן טביעת האצבע של המחשב, וזה מיקום שאינו נחשב לסטנדרטי גם בגלל שהוא מעודד את השימוש באצבעות יד שמאל ולא ימין. הוא כמובן לא מפריע לחלוטין לעבודה השוטפת. עוד היבט אבטחה אפשר למצוא אם מציצים כלפי מעלה, תרתי משמע: לצד מצלמת הרשת יש חיישן אינפרה אדום שעוזר לזהות את הפנים בצורה טובה יותר לצורך שימוש ב-Windows Hello כדי להיכנס למחשב ללא הקלדת סיסמה. כן מציע המחשב, באופן לא ממש מפתיע לאור העובדה כי מדובר במחשב שקודם כל חושב שוק עסקי, תמיכה בפלטפורמת האבטחה dTPM 2.0.

על מבחנים ומבחנים אחרים

אחת הבעיות ממנה סבלו לעיתים די קרובות מחשבים שהעיקר העומד בראשם הוא ניידות, דקיקות וקלות משקל הייתה זמן העבודה הרציף שלהם. גוף קטן פירושו שיש פחות מקום להכל ביחד, וזה כולל גם את גודל הסוללה שאפשר להכניס. עם זאת לאחרונה יש לי הרגשה שהחברות שמו זאת היטב במרכז התכנון ויש שיפור די משמעותי, כפי שניתן היה לדוגמה לראות בסקירה של Lifebook U939X של פוג'יטסו (Fujitsu) שהכנתי לאחרונה עבור הפורטל של 'אנשים ומחשבים' והצליח להגיע ל-6:37 שעות מרשימות במבחן הסוללה הקבוע בו אני משתמש המבוסס על התרחיש Work ללא האצה של PC Mark 8.

מושא המבחן שלנו מבית דיינבוק, Portege X30L-G, אמנם לא הגיע למספרים היפים האלה אבל עדיין השיג תוצאה נאה מאוד של 5:35 שעות שאומרת למעשה שהוא לא ממש יסבול אם לא יחברו אותו אל שקע חשמלי במשך יום עבודה שלם – אם מדובר ביום עבודה רגיל, אז כנראה שהוא יחזיק לא מעט זמן גם למחרת. בכל מקרה, כפי שהוזכר לעיל, במקרה הכי גרוע משתמשים בשליפה במטען של טלפון חכם מודרני עם חיבור USB Type-C, רק שכמובן זה יהיה איטי יותר מהמטען שמגיע עם המחשב.

הסוללה עצמה היא סוללת ליתיום יון בנפח עבודה של 42 וואט/שעה. כמובן שהפחתת נפח הסוללה פירושה קיצור זמן עבודה אבל גם הורדה במשקל של המחשב עוד כמה גרמים. אולי בדיינבוק יכינו גרסה של המחשב עבור אלו שיעדיפו את האפשרות הזו? כנראה שלא.

מבחינת ביצועים, ובאופן טבעי, המחשב הוציא תוצאות פחות טובות מה-Yoga C740 של לנובו (Lenovo) שהיה המחשב הראשון שנבדק עם מעבד Comet Lake, מבחינתי בפרט ובשוק הישראלי בכלל, שהיה מצויד ב-Core i7-10510U לעומת מעבד ה-Core i5-10210U במחשב הנוכחי. זה בא לידי ביטוי בכל תוצאות המבדקים הסינתטיים, כולל Geekbench 5 בה הוציא ה-X30L-G ציונים של 296/1,544 נקודות במבחני הליבה האחת וריבוי הליבות בהתאמה וזאת לעומת 1,106/4,091 נקודות של ה-C740.

במבחנים הגרפיים לא היו לי הרבה ציפיות כי בכל זאת מדובר עדיין בשבב גרפי חלש יחסית ולא משנה אם מדובר מבחינת אינטל בדור תשיעי, עשירי או אחד-עשר של השבבים הגרפיים שלה – למשחקים הם עדיין לא מיועדים בטח לא ברמות הגבוהות, אולי למשחקי אסטרטגיה בתורות בהם הגרפיקה פחות חשובה. עם קצב ממוצע של 9.5 פריימים/לשנייה זה לא מספיק. זה כמובן לא מונע לראות סרטים על מסך ברזולציית FHD מלאה, וליהנות בהחלט מהתצוגה.

Portege X30L-G במבחן השימושיות

מי שמכיר היטב את סדרת מחשבי ה-Portege של דיינבוק עוד מימיה כטושיבה בוודאי שם לב בתמונה לעיל שמשהו מאוד יסודי חסר. טושיבה כמו לנובו המקפידה להשאיר ברוב המחשבים העסקיים שלה את מערכת השליטה הכפולה, עם הידית הקטנה באמצע המקלדת ועם הכפתורים מעל משטח השליטה. ב-Portege X30L-6 בחרה דיינבוק להעלים אותם מהתמונה. בגלל צמצום גודל המקלדת בסך הכל או החלטה אסטרטגית לבאות? נותר כמובן רק לעקוב, עבור מי שמתעניין בכך, אבל אני באופן אישי כבר מזמן איני מבין מדוע בכלל טורחים להשאיר זאת.

משטח השליטה נוח לשימוש והשילוב של חיישן טביעות האצבע בו ממש לא מפריע כי הוא ממוקם באזור שבדרך כלל אין סיבה להגיע אליו. החלוקה הפנימית בין כפתור העכבר הימני לזה השמאלי טובה וכמעט ולא אירעו לי תקלות בהן לחצתי על הצד הלא נכון של המשטח.

גם המקלדת הפתיעה אותי יחסית לטובה בגלל שרמת הציפיות שלי הייתה נמוכה לאור 'קוטנו' של המחשב. מדובר במקלדת צ'יקלט 'מרחפת' שאת תאורת הלדים שמתחתיה אפשר לראות כמובן בקלות אם בוחרים להפעיל אותה. למרות שלכאורה אין מספיק מקום, המקשים בזכות המבנה המרחף שלהם יורדים יחסית היטב ורובם המכריע בגודל כמעט מלא ועם ריווח טוב ביניהם כך שאין בעיית הקלדה גם כשעובדים מהר. עם זאת מקשי הפונקציות וכן חלק ממקשי השליטה האחרים של המחשב מעט קטנים מדי לטעמי, כמו מקשי החצים, והעדפתי להעיף מבט כדי לוודא לחיצה נכונה.

ברוב שלבי העבודה והבדיקה של המחשב לא הרגשתי כל התחממות, אבל בסופו של דבר היא בכל זאת הגיעה, באחת הריצות המורכבות יותר של מערכת הבדיקה, ואז לכמה רגעים ניתן היה לשמוע טוב למדי את המאוורר שעובד בפנים. אבל, כאמור, לרוב לא מגיעים מצב הזה והמחשב עובד בשקט כמעט מוחלט להוציא ההקלדה.

דיינבוק נמנעה אם אפשר לומר מהוספת נופחות מיותרת ל-Portege X30L-G, אבל בין הדברים שכן אפשר למצוא יש יישום שנקרא Dynabook Settings שמאפשר לבחור הגדרות שונות באופן ויזואלי ומובן יותר, כולל האם לאפשר למחשב לבצע טעינה של התקנים אחרים בזמן שהוא נמצא במצב שינה, אלו התראות להציג בשורת המשימות, האם לאפשר למחשב לעבוד במצב Eco לטובת הסביבה, ועוד. שימושי ושווה לבדוק, גם אם לא ביום יומיים הראשונים של השימוש במחשב. זה נכון במיוחד אם אתם מגדירים את עצמכם כמנוסים פחות בהיבטים האלה ומעדיפים בדרך כלל לתת למישהו אחר לסדר לכם.

שורה תחתונה

לכל דבר יש סוף, וגם הסקירה הזו של Portege X30L-G הגיעה לסופה, ובשורה התחתונה אפשר לומר שאם המשקל זה מעניין אתכם, ואינכם מחפשים ביצועים ללא רבב מהמחשב הנייד שלכם, מדובר במחשב שמאוד מתאים לכל אחד – במיוחד אם אתם מרבים לטייל ממקום למקום.

נכון שהוא קודם כל וראשית כל, וכל מונח עיקרי אחר שעולה על דעתכם, מחשב קל, אבל זה לא בא על חשבון הביצועים, גם לא על חשבון זמן העבודה והוא גם מיישר קו בשימוש עם מעבדי הדור העשירי של מעבדי ה-Core של אינטל. עם זאת יש מחשבים טובים ממנו ששוקלים כמה מאות גרמים יותר בחינת ביצועים וההמרה וההחלטה בין לבין כנראה פשוטה מאוד.

בדיינבוק אומרים שהוא נבנה לפי הזמנה, וזה נכון ברוב ההיבטים החשובים כפי שנכתב לעיל. בתצורה בה הוא הגיע לבדיקה שלי הוא עולה ללקוח 4,999 שקלים ובהשוואה למחשבים דומים בשוק, זה מחיר יחסית נוח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *